Mercedes-Benz Türk, otobüs pazarının genel durumu ve kendilerinin pazardaki performansını içeren bir toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıya, Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, Mercedes-Benz Türk Otobüs Filo Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan ve Mercedes-Benz Türk Sehiriçi Otobüs Kamu Satış Kısım Müdürü Yusuf Adıgüzel katıldı.

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, 2016 ve 2017 yıllarında otobüs ürün grubunun karşılaştırmasını, pazarda değişen dinamikler ve segmentlere göre toplam otobüs pazarının nasıl bir seyir izlediğini içeren bir değerlendirme yaptı.

Kurt, "2016 yılı 12 metre ve üzeri şehirlerarası otobüs pazarı 1.100 adet civarında bir pazar büyüklüğüne ulaşmıştı. 2017 yılında ise şehirlerarası otobüs segmentinde önemli bir daralma yaşandı. 2017 yılı yüzde 50'ye yakın bir daralma ile kapanacak. toplam pazar büyüklüğü bakımından 600 adedin biraz üzerinde bir toplam pazar büyüklüğü bekliyoruz." dedi. ŞEHİRİÇİ OTOBÜS PAZARI KAMU SATIŞLARIYLA BÜYÜDÜ Şehiriçi otobüs pazarında ise tam tersi bir tablo olduğunu ifade eden Alper Kurt, "Pazar 2016'dan 2017'ye geçerken şehirlerarasının tam aksine yüzde 50 mertebesinde büyüdü. Bu büyümede kamuya yönelik satışların etkisi büyük oldu. Biz marka olarak ise hem şehirlerarasında hem şehiriçi otobüs segmentinde tüm hedeflerimize ulaşmış durumdayız. Bizim için markamız adına başarılı bir yıl oldu. Şehirlerarası otobüs pazarında yılı 340 adet, şehiriçi otobüsü ise 100 adet satışla kapatacağız. Dolayısıyla her iki segmentte de en azından bu yıl için hedeflediğimiz adetlere ulaşmış bulunuyoruz." diye konuştu. Türkiye'de 12 metre otobüsler söz konusu olduğunda şehirlerarası yolcu taşımacılığında ve turizm segmentinde kullanılıyor. Turizm sektörü 2016'dan 2017'ye geçerken etkilendi. Bir miktar daha daraldı. Yılın son yaza ait verilerinde bir takım olumlu sinyaller olsa da geneli itibarıyla iyi bir yıl olmadı. Zaten 2016 da turizm açısından iyi bir yıl değildi. 2018 yılı için ise bazı olumlu belirtiler var. Ama netice itibarıyla toplam hedeflediğimiz nokta ile gerçekte geldiğimiz noktayı kıyasladığımda, Mercedes-Benz Türk için otobüste zorlu pazar şartlarına rağmen yine de çok iyi bir yıl oldu diyebilirim." dedi. 2017 yılının sektör açısından zor bir yıl olduğunu söyleyen Alper Kurt, "Özellikle satışları yaptığımız müşterilerimizin segmentasyonu bakımından geçtiğimiz yıllara göre bir hayli ayrıştı. Gelecek için de bir takım sinyaller veriyor. Eskiden beri deneyimlediğimiz müşteri segmentasyonu 2017'de yüzünü çok ciddi bir şekilde gösterdi." şeklinde konuştu. YENİ TOURİSMO YOLLARA ÇIKIYOR

 Alper Kurt, "17 Ocak’ta Yeni Tourismo’nun Türkiye tanıtımını gerçekleştireceğiz. Yeni Tourismo bize 2018 yılında güç katacaktır. Özellikle turizm segmentinde pazarın gelecek yıl artacağını düşünüyoruz. 2018 belki tarihi bir yıl olmayacak ama pazarın toparlandığı bir yıl olacak, dolayısıyla daha iyi bir yıl olacak diyebiliriz.” dedi.

Otopratik'ten araç sahiplerine anında “online araç bakım fiyat teklifi” Otopratik'ten araç sahiplerine anında “online araç bakım fiyat teklifi”
DARALMA BİREYSEL OTOBÜS SATIŞLARINDAN KAYNAKLANDI

Mercedes-Benz Türk Otobüs Filo Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu ise yaptığı değerlendirmede, 12 metre ve üstü şehirlerarası otobüs pazarının bu yıl yüzde 47 oranında daraldığı ifade ederek, şunları söyledi:

"Müşteri tarafında küçülmenin ana etmenlerini irdelediğimizde, bireysel otobüs satışlarındaki daralmadan kaynaklandığını saptadık. Biz 5 adet ve üzeri otobüs satış yaptığımız müşterilerimize filo ya da çoklu satış, 5 adedin altındakilere ise tekil müşteri olarak tanımlıyoruz. Tekil satışlarda pazardan daha ciddi bir düşüş yaşandı. Bu durum, otobüsçüler nezdinde şöyle ifade ediliyor: Bireysel müşteri kalmadı. Aslında bu geleceğe yönelik iyi bir gelişme ve olumlu bir tablo değil. Çünkü otobüsçülük önce bireysel olarak başlayıp, daha sonra kurumsallığa doğru evrilen bir yapıdadır. Kurumsal firmalar daha fazla büyüyor, bireyseller daha azalıyor gözüküyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Bunun birçok nedeni var. En önemli nedeni de otobüsçülerin bilet fiyatları geçen yıla göre aynı kalmasına rağmen giderlerinde ciddi artış var. Akaryakıt fiyatları yerinde durmuyor. Döviz artınca akaryakıt fiyatları da artıyor. Gelir-gider dengesizliği nedeniyle bireysellerde ciddi oranda bu işten çekilme, bırakma gibi bir trend görüyoruz. Buna göre de araç parklarını analiz ediyoruz. Bu senenin sonuna baktığımızda yine bir küçülme göreceğiz. Kurumsal müşteriler kendi parklarını korumaya, kendilerinden ayrılan tedarikçilerin yerini de özmal alımlarla doldurmaya gayret gösteriyorlar. Dolayısıyla 2018 yılında özmal otobüs alımlarında bir artış olacağını öngörüyoruz."

Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan da 2017 yılında daralan otobüs pazarına değindi. 2018 yılı için ise, "Bizim beklentimiz, pazarın yukarı gitmesi yönünde. Buradaki öngörülerimiz ise pazarın minimum yüzde 25 artacağını öngörüyoruz. Aslında normal bir yılda turizm ve şehirlerarası otobüs pazarına baktığımız zaman 1.100 adetler seviyesinde gerçekleşirken, bu sene 600 adet olarak gerçekleşecek görünüyor. 2018 ise normal bir yıl olmayabilir çünkü kurların bu seviyede olduğu, maliyetlerin çok artmış bir olduğu bir dönemde otobüsçülerin toparlanması tarafında hem de turizm tarafında biraz zaman alacak. Buna rağmen 2018 yılının, bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında daha yukarıda olması şeklinde planlarımız ve öngörülerimiz var. Her türlü koşula göre esnek bir üretim yapımız var. Pazardaki taleplere göre üretimimizi ayarlayabiliyoruz. Satış organizasyonumuz da aynı esneklikte. Sahadaki ekibimiz müşterilerin nabzını yakından tutuyor. Sahadan gelecek olan bilgileri toparlayıp 2018 yılında bunları üretim bandımıza koymada, satışlarımızı müşterilerimize ulaştırmada bir sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. Sadece en önemli şey, şehirlerarası ve turizm taşımacılarının 2017 yılında yaşadıkları zorlukların bir miktar daha azalması, 2018 yılının bir miktar daha iyi geçeceğini düşünüyoruz.

"TURİZM SEKTÖRÜNE YÖNELİK SATIŞLARDA TOPARLANMA BEKLİYORUZ" Turizm pazarı bu yıl çok ciddi oranda daraldı. Aslında bu sene şehirlerarası segmentine baktığımız zaman neredeyse pazarın yüzde 75 oranında şehirlerarası, yüzde 20 turizm tarafında gerçekleştiğini görüyoruz. Buradaki yüzde 20'lik kısım, turizm ve havalimanı taşımacılığı diye adlandırabileceğimiz bir alan. Havalimanı taşımacılığı bu yüzde 20'lik dilimin yüzde 12'sini oluşturuyor diyebiliriz. Turizme kalan kısım yüzde 5 ile yüzde 7 bandında. Bu oran çok düşük. Geçtiğimiz son 10 yılın ortalamalarına bakıldığında sadece turizm taşımacılığının yüzde 20-25 bandında olduğunu görüyoruz. Bu sene ve geçen sene, turizm taşımacıları yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle yatırım yapmakta zorlandı. 2018 yılında bu düşüş bir nebze olsun toparlanmaya doğru yönelecektir diye öngörüyoruz. Bunun sinyallerini de son iki aydır almaya başladık. 2017'de yatırım yapan müşterilerimizden 2018 yılında da yatırıma devam edecek olanlar var. Dolayısıyla turizm tarafında bir miktar hareketlenme mutlaka olacaktır.

"2018 YILINDA ŞEHİRİÇİ OTOBÜS PAZARI DAHA İYİ OLACAK"

Şehiriçi otobüs pazarını değerlendiren Mercedes-Benz Türk Sehiriçi Otobüs Kamu Satış Kısım Müdürü Yusuf Adıgüzel ise şehiriçi otobüs pazarında çok marka ve çok üretici, dolayısıyla da rekabetin çok yoğun olduğunu belirterek, "Toplam bin adedinin 600'ünün kamuya, 400 adedinin ise halk otobüsü tarafında gerçekleşti. Önümüzdeki yıl seçimlere yakın olduğumuz bir yıl olduğu için satışlarda biraz daha hareketlenme olmasını bekliyoruz. Bu toparlanmanın yüzde 20 artışla bin 200 adet seviyesinde artış öngörüyoruz." dedi.

Conecto ile güzel bir sene geçirdiklerini söyleyen Adıgüzel, "Daha önce satış yapmadığımız illere Conecto ile ile girdik. Hedeflerimize ulaştık. Araçtan da çok memnunuz. Müşterilerimizden olumlu geri bildirim aldık. Dolayısıyla önümüzdeki yıla daha umutla bakıyoruz." şeklinde konuştu.
OTOBÜS ÜRETİMİNİN YÜZDE 80'İNDEN FAZLASINI İHRAÇ EDİYOR

Türkiye’nin en büyük otobüs ihracatçısı konumunda olan Mercedes-Benz Türk, otobüs üretiminin yüzde 80’inden fazlasını başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere Saint-Denis’ten Angola’ya, Gana’dan İtalya’ya, Mısır’dan Çin’e kadar 70’in üzerinde ülkeye ihraç ediyor ve şirketin otobüs ihracat hacmi, ilk ihracatın yapıldığı 1970 yılından bu yana toplam 39.874 adede ulaştı.

1967 yılında Otomarsan ismiyle faaliyetlerine başlayan Mercedes-Benz Türk, 50. yılını kutladığı 2017 yılında da dünyanın en modern otobüs fabrikalarından biri olan Hoşdere Otobüs Fabrikası ile Türkiye otobüs sanayisinin gelişimini destekliyor.

Kuruluşundan bu yana sadece otobüs üretimine 460 milyon Avro yatırım yapan ve toplam yatırımları 1 milyar Avro’yu aşan Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda Almanya ile aynı standart ve kalitede üretim yapıyor. Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikası olan Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda,şehirlerarası otobüsler Travego, Intouro, Tourismo ve Setra UL business modelleri ile şehiriçi otobüsü Conecto Solo ve Conecto Körüklü üretiliyor.

DAİMLER AG'NİN KÜRESEL ÜRETİM AĞINDA MERKEZİ KONUMDA

Hoşdere Otobüs Fabrikası, Daimler AG’nin küresel üretim ağı içerisinde merkezi bir konumda bulunuyor. Üretimdeki stratejik konumunun yanı sıra Daimler AG’nin Küresel IT Çözümleri Merkezi, Hoşdere Otobüs Fabrikası içinde yer alıyor. Daimler’in IT ağında SAP lojistik sistemleri geliştiren Küresel IT Çözümleri Merkezi, SAP sistemlerinin Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde uygulayıcısı rolünü de üstleniyor.

Hoşdere Otobüs Fabrikası, önemli yatırımlarla sağlanan teknolojisi ve üretim sistemlerinin yanı sıra alınan özel önlemler ve arıtma tesisleri ile çevre koruma açısından da dünyada örnek bir tesis olarak kabul ediliyor. Araç kalitesinde büyük önem taşıyan ve paslanmaya karşı üstün koruma sağlayan kataforez tesisini (KTL) Türkiye’de otobüs üretiminde kullanan ilk merkez olma özelliğine sahip fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayan özel bir kojenerasyon merkezi de bulunuyor.

MERCDES-BENZ TÜRK'ÜN 2018 HEDEFLERİ

Mercedes-Benz Türk, tüm üretim tesislerinde güçlü bir alt yapı kurarak Endüstri 4.0 alanında projeler hayata geçiriyor. Endüstri 4.0 yatırımları kapsamında otobüs üretimi alanında RFID (Radyo Frekans Kimliği) etiketleri ile araçları takip eden Mercedes-Benz Türk, bu teknolojiyi daha da ileri taşıyarak imalat ile lojistik açıdan verimliliğini arttırmayı planlıyor. 2018 yılında İstanbul’da Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik Yetkinlik Merkezi açmayı planlayan şirket, bu merkezden Daimler’in tüm otobüs lokasyonlarına hizmet verecek.

Mercedes-Benz Türk, ana şirketi Daimler AG’nin CASE stratejisi kapsamında yatırım ve çalışmalarını 2018 yılında da sürdürmeyi planlıyor. Bağlanabilen (connected), otonom sürüş imkânı sunan (autonomous driving), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric drive systems) araç üretiminin baş harflerinden oluşan CASE, üretimde kademeli olarak devreye alınıyor. 2017 başlangıcı itibarı ile binek araçlarının tamamını “bağlantılı” duruma getiren şirket, 2018 yılında otobüslerini bu sisteme entegre ederek müşterilerine farklı mobil servisler sunmayı hedefliyor.

ŞEHİRLERARASI OTOBÜSÜ TOURİSMO'YU YENİLİYOR

Türkiye otobüs pazarının lideri olan Mercedes-Benz Türk, yenilediği ürün gamıyla da 2018 yılında sektörde öncü marka olma konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Ocak 2018’de yenilenen Mercedes-Benz Tourismo otobüslerin Türkiye lansmanı yapılacak. Mercedes-Benz yeni Tourismo’nun dünya lansmanı ise Haziran 2017’de Brüksel’de yapılmıştı.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen ve yeni yıla güçlü bir giriş yapmaya hazırlanan yeni Tourismo’da tasarım, güvenlik ve konfor alanında birçok yenilik mevcut. Kendi segmentindeki otobüslerden çok daha güvenli, ekonomik ve konforlu olan yeni Toursimo’da ilk olarak aracın arka tarafındaki asimetrik tasarım, aerodinamik optimizasyon ve ağırlık azalması, ön çarpılma koruyucusu, yenilenen kokpit ve yenilenen klima sistemleri dikkat çekiyor. 11 yıl sonra yenilenen yeni yıldızın sadece tasarımı değil, aynı zamanda boyutlarında da değişiklikler gerçekleştirildi. Hem şehirlerarası hem de turizm segmenti için 41 koltuktan 54 koltuğa varan kapasitesiyle verimli ve ekonomik bir çözüm sunan yeni Tourismo pazarda büyük bir heyecanla bekleniyor.

Her zaman müşterilerinin yorum ve beklentilerine göre araçlarını geliştiren Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda ürettiği diğer ürünleri şöyle sıralanıyor:

Mercedes-Benz Travego: Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen ve 2016 yılında yenilenen, Türkiye şehirlerarası pazarının amiral gemisi Mercedes-Benz Travego; aerodinamik tasarımı ile yakıt tasarrufu ve verimliliğe katkı sağlıyor. 2 akslı, 12 metre uzunluğunda olan Travego 15 SHD, 46 yolcu kapasiteli ve 428 PS (315 kW) gücünde, Euro 6 normuna uygun 6 silindirli dik motora sahip. Özel olarak tasarlanan yükseliği ayarlanabilir ve yan parçaları katlanabilir baş dayamalı koltuklar, yolcu konforunu da ayrıca en üst düzeye çıkarıyor.

Mercedes-Benz Intouro55 oturan yolcu kapasiteli Mercedes-Benz Intouro özellikle personel taşımacılığına uygunluğu ile hem turizm hem de şehirlerarası yolcu taşımacılığına hitap ediyor. Güçlü klimasıyla yaz aylarında yolcularına büyük bir konfor sunan araç, 4 adet katlanır koltuk ve orta kapıda bulunan engelli asansörü sayesinde tekerlekli sandelyeli çalışanların ulaşımına da son derece kolaylık sağlıyor.

Mercedes-Benz Conecto: 2016 yılında yenilenen Mercedes-Benz Conecto, Euro 6 motoru, reküperasyon modülü ve ileri teknolojisi ile yakıt ekonomisinde sınıfının standartlarını belirliyor. Alçak tabanlı bir otobüs olan Conecto’da körüklü ve solo olmak üzere iki farklı kasa tipi ile Doğalgaz ve Dizel motor seçenekleri bulunuyor.

Setra UL: Geniş kapsamlı aktif ve pasif güvenlik donanımına sahip Setra, en üst düzeyde güvenlik sunuyor. Setra otobüsler, Mercedes-Benz’in yaygın servis ve yedek parça ağıyla Türkiye’nin her yerinde kullanıcısının yanında yer alıyor.

 
Editör: TE Bilisim