Alman otomotiv üreticisi Opel, kendisi için önemli bir kilometre taşı olan 1 milyonuncu aracını Kasım 1999’da Eisenach’ta banttan indirdi. Bu dönüm noktası niteliğindeki araç, siyah renkli bir “Opel Corsa B Edition 100” idi ve bu yıl, üretiminin 25. yılını kutluyor. Almanya'nın yeniden birleşmesinin ardından yeni federal eyaletlerde kurulan ilk otomobil fabrikası olan Eisenach, bugün modern altyapısıyla elektrikli araç üretiminde öncü bir tesis haline geldi. Birçok kez Avrupa’nın en modern ve en verimli otomobil üretim tesisi seçilen Thuringia’daki Opel Eisenach fabrikası, 2012 yılında Astra, Corsa ve Opel ADAM üretimine de başladı. 2019’da gerçekleştirilen kapsamlı modernizasyon çalışmalarının ardından ise fabrika, yalnızca Opel Grandland modelinin üretimine odaklandı. 

Otomotiv-10

Üstün sürüş keyfini Alman kalitesi ile birleştiren Opel, otomotiv dünyası ve marka tarihi için önemli bir kilometre taşı olan Opel Corsa B Edition 100’ün 25’inci yılını kutluyor. İsmi otomotiv üretimiyle birlikte anılan Eisenach şehrinde 30 yılı aşkın süredir üretim yapan şimşek logolu marka, Almanya'nın yeniden birleştiği 1990 yılında yeni federal eyaletlere yatırım yapan ilk şirketler arasında yer aldı. O günden bu yana “Eisenach’ta üretildi” etiketiyle sayısız başarıya imza atan Opel, Kasım 1999’da Thuringia Eyaleti’ndeki fabrikasında üretilen bir milyonuncu aracı olan siyah Opel Corsa B Edition 100 modelini banttan indirdi.

Yeni Opel Grandland Ve Opel Corsa B

Beş Temel İlke Büyük Başarı Getirdi

Sinan Özkök, otoplus’ın Yönetici Ortağı Oldu Sinan Özkök, otoplus’ın Yönetici Ortağı Oldu

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Opel yetkilileri Eisenach’taki geleneksel otomotiv sanayisinin sunduğu potansiyeli hemen fark ederek harekete geçti. Mart 1990 gibi erken bir tarihte Opel, Automobilwerk Eisenach (AWE) ile Opel-AWE-Planungs-GmbH şirketini kurarak Thuringia Eyaleti’nin ekonomik kalkınmasına destek sağladı. Almanya’nın resmi birleşmesinin ardından yalnızca iki gün sonra, 5 Ekim 1990’da, ilk Opel Vectra, AWE fabrikasındaki üretim hattından çıktı. 

Otomotiv-10

Şubat 1991’de Eisenach’ta yeni fabrikanın temelleri atıldı. Yalnızca 19 ay süren inşaat dönemi ve yaklaşık bir milyar Alman Markı değerinde toplam yatırımın ardından yeni Eisenach fabrikası Eylül 1992’de Opel Astra üretimine başladı. Bu başarıyı, 3 Haziran 1993’te “Almanya’da üretildi” etiketine sahip ilk Opel Corsa’nın banttan inmesi takip etti. 

Eisenach’taki Opel üretimi, o tarihten itibaren büyük bir artış gösterdi. Yüksek talep nedeniyle, 1990’lı yılların ilk yarısında üretim, dönemin popüler küçük otomobili Corsa’ya odaklandı. Corsa, o kadar büyük bir ilgi gördü ki tesiste otomobil üretimin başlamasından yalnızca dokuz yıl sonra ve Eisenach’ta üretilen ilk Corsa’dan yalnızca altı yıl sonra burada üretilen bir milyonuncu Opel üretim hattından çıktı. Kasım 1999’da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından tam 10 yıl sonra, 65 beygir (48 kW) gücünde siyah renkte bir Corsa “Edition” modeli Thuringia’daki son montaj hattından Bavyera, Regensburg’daki alıcısına doğru yola çıktı. 

Eisenach’taki fabrika en başından itibaren başarı sağlayan geliştirmelere sahne oldu. Fabrika kısa süre içerisinde çevresel uyum, imalat teknolojisi ve üretim sistemleri açısından standartları belirledi. Fabrika beş temel ilkeden yararlandı; çalışanların dahil edilmesi, sürekli gelişim, en başından itibaren kalite güvencesi, standardizasyon ve kusursuz şekilde organize edilen lojistik sayesinde kısa sürede üretim. Bunun sonucunda fabrika birçok kez Avrupa'nın en modern ve en verimli otomobil üretim tesisi seçildi. 2012 yılında Astra ve Corsa’ya Opel ADAM katıldı. Tesislerin 2019 yılındaki kapsamlı modernizasyonunun ardından fabrika, yalnızca Opel Grandland modelini üretmeye başladı.

Yeni Opel Otomotiv

Eisenach “Elektrikli Bir Fabrika” Haline Geliyor!

Bu yılın başlarında, Eisenach’taki tesiste dünya prömiyeri yapan yeni Opel Grandland de şimdi burada üretiliyor. Üretimden önce tesiste önemli değişiklikler ve uyarlamalar yapıldı. Yeni Grandland; Alman üreticinin ultra modern, elektrikli araçlar için geliştirilen STLA Medium platformunu temel alan ve yaklaşık 74 kWs batarya kapasitesine sahip ve 504 kilometre (WLTP) emisyonsuz menzil ve yaklaşık 623 km şehir içi menzili mümkün kılan ilk modeli olarak öne çıkıyor. Opel, Eisenach fabrikasının elektrikli modellerin üretimine hazır hale getirilmesi için fabrikaya 130 milyon Euro yatırım yaptı ve çeşitli geliştirmeler ile gerçek bir “elektrikli fabrika” örneği oluşturdu. Kaporta atölyesinden, son montaj bölümünde kadar birçok alanda gerçekleştirilen modifikasyonlarla üretim sürecinde önemli değişiklikler yapıldı. Ayrıca tüm konveyör sistemi uyumlu hale getirildi. Gövde atölyesi tamamen otomatik hale getirilerek, detaylı denetim için çeşitli alanlara son teknolojiye sahip kamera sistemleri kuruldu. Grandland Elektrik’in batarya paketlerinin montajını gerçekleştirebilmek için yeni bir batarya atölyesi de kuruldu. Bu görev için yüksek gerilim uzmanlarına özel eğitim verildi. 

Ayrıca Eisenach’taki tesise “yeşil” enerji tedarik etmek üzere bir güneş paneli çiftliği kurulmasının planlıyor olması da yeni, elektrikli Opel Grandland ve kendi batarya montaj yapısına oldukça uygun oldu. Bu yöntemle kademeli olarak yenilenebilir enerjilere geçilmesi, tesisin geleceğe yönelik olarak sürdürülebilir şekilde konumlanmasına yardımcı olarak başarı öyküsünü sürdürebilmesini sağlıyor.