LOJİSTİK

DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al: "Ciromuzu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz"

DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al, 2025 yılına kadar depolama alanlarını yüzde 36, cirolarını ise iki kat artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Abone Ol

DB Schenker Arkas, dünden bugüne gerçekleştirdiği faaliyetler ve gelecek hedeflerinin paylaşıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Sechenker Arkas’ın İstanbul’daki merkezinde düzenlenen basın toplantısına; DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al, DB Schenker Arkas CFO’su Gamze Görer ve DB Schenker Arkas Kurumsal İletişim ve Pazarlama Yönetecisi Dilem Karakaya katıldı.

DB Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al, toplantıda şirketin tarihsel süreci ve ortaklık yapısı hakkinde bilgiler verdi.

150 yıllık geçmişe sahip Schenker’in 80’li yıllardan itibaren Türkiye’de faaliyet gösterdiğini söyleyen Özgür Al, son 30 yıldır da Arkas ile ortaklığının olduğunu ifade etti.

DB Schenker Arkas’ın ortaklık yapısının yüzde 45’inin Arkas’a yüzde 55’inin ise Schenker’e ait olduğunu ifade eden Özgür Al, hava, kara, deniz, kontrat, depo ve proje olmak üzere lojistiğin altı alanında faaliyet gösterdiklerini söyledi. 

Toplantıda, verdikleri hizmetleri anlatan Özgür Al Türkiye'de 6 ürünle hizmet verdiklerini belirterek, Schenker Arkas, deniz yolunda çok önemli bir rol oynuyor ve ilk 10 içindeyiz. Ama hava kargoda da ithalat ve ihracatta önemli bir müşteri portföyümüz var. Otomotiv bizim için çok önemli bir ürün gamı. Dolayısıyla her bölgede bununla ilgili çalışmalarımız ve yatırımlarımız var. Karayolu taşımacılığı kapsamında uluslararası taşımalarımızın yanı sıra yurtiçi dağıtıma yönelik de faaliyetlerimiz var.” dedi. 

Kontrat lojistiği kapsamında ise depo ve antrepo işlettiklerini, yedi depolarının olduğunu, geçtiğimiz günlerde ise 8'inci depolarını açtıklarını söyleyen Özgür Al, “Yeni depomuz bizim için önemli bir yatırım oldu. Uluslararası bir müşterimizin büyüme stratejisi doğrultusunda bir yatırım yaptık. Mevcut kapasitemizi yüzde 11 artırmış olduk.” diye konuştu. 

“Yatırımlarımızda hız kesmeme kararı aldık”

Sürekli yeni çalışmalar içinde olduklarını söyleyen Özgür Al, yatırımlar konusunda hız kesmeme kararı aldıklarını belirterek, “Eylül sonu bir tesis daha açıyor olacağız. Ağırlıklı olarak İstanbul ve Ege Bölgesi'ndeyiz. Ege'de iki depomuz var. Bursa'da 1, İstanbul'da ise 5 depomuz var. İç Anadolu ve Mersin bölgesinde de yatırım planımız var.” dedi. 

Otomotivin kendileri için çok önemli bir sektör olduğunu söyleyen Özgür al,  “Örneğin İzmir'deki bir müşterimizin 25 bin değişik ürünün lojistik süreçlerini yönetiyoruz.” diye belirtti. 

Al, “Ayrıca fuar birimimiz var. Türkiye'deki en büyük fuar taşımacılığı yapan şirketiz. Ayrıca bir de proje departmanımız var. Örneğin İngiltere'deki eski bir otomobil fabrikasını müşterimiz adına söküp, gemi ve kamyonlarla taşıyarak Türkiye'deki kurulumunu yapıyoruz.” dedi. 

"Türkiye'de çok büyük fırsatlar var"

Bünyemizdeki 6 birimin her birinin ayrı bir direktörü olduğunu ifade eden Özgür Al, şunları söyledi: 

“Yönetim kurulu olarak geçtiğimiz yıl bir büyüme planı hazırladık. 2025 sonunda hedefimiz ciromuzu iki katına çıkarmak. Her birimimiz için bir büyüme alanı ve stratejisi belirledik. Bunun için tüm pazarlara göre detaylı bir çalışma yaptık. Yönetim ekibince bu planlar imzalandı. 

Bu plana göre 2025 yılına kadar ciro bazında (Euro) iki kat büyümeyi hedefliyoruz. Depolama alanlarımızı ise yüzde 36 büyütme hedefimiz var.”

Büyüme stratejimizde hem Türkiye'deki pazardan pay almak hem de Türkiye'nin ticaret hacminin büyümesinden pay alma hedefimiz var. Türkiye'de çok büyük fırsatlar var. Yıllarca Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nda yönetim kurulundaydım. Türkiye'ye göre maliyetlerin daha düşük olduğu ülkeler var. Örneğin, Mısır. 2004 ve 2005 yıllarında bir çok tekstil şirketi Mısır'a taşındı, hepsi iki-üç yıl içinde geri geldi. Türkiye'deki kalite tutturulamadı.”

“Türkiye'deki en büyük fuar taşımacılığı yapan şirketiz”

Özgür Al, “Ayrıca fuar birimimiz var. Türkiye'deki en büyük fuar taşımacılığı yapan şirketiz. Ayrıca bir de proje departmanımız var. Örneğin İngiltere'deki eski bir otomobil fabrikasını müşterimiz adına söküp, gemi ve kamyonlarla taşıyarak Türkiye'deki kurulumunu yapıyoruz.” Dedi. 

“Müşteri ihtiyaçlarına göre çözüm üretiyoruz”

Müşteri ihtiyaçlarına göre çözüm ürettiklerini söyleyen Özgür Al, “Schenker, kendi içerisinde iyi bir bilgi yönetimi sistemi yönetiyor. Bunun için müşteriye has bir bağlantı kurabiliyoruz. Schenker'in en önemli özelliği müşterilerin ihtiyaçlarına göre hizmet üretmesidir. Örneğin bir telefon firmasının tüm dağıtımını yapmamızın yanı sıra teknik servis süreçlerini de biz yönetiyoruz. Telefonların ithalatı, yurtiçinde dağıtımı, sonrasında oluşan teknik servis ihtiyaçları kapsamındaki tüm lojistik süreçlerini üstlenmiş durumdayız. Bu ihtiyaçları karşılamak için bünyemizde 170 mühendisimiz var. Dolayısıyla katma değerli bir hizmet sunmuş oluyoruz.” Açıklamasında bulundu. 

DB Schenker Arkas Mali İşler Grup Müdürü Elif Gamze Görer ise bu hizmetli ilgili olarak, "Yaptığımız bu faaliyet kontrat lojistiği kapsamında yer alıyor. 'Burası bizim depomuz, ürününüzü depomuza koyup, stoklayın' yaklaşımından ziyade, lojistik depomuzun içerisinde başka neler yapabiliriz' yaklaşımı içindeyiz ve çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz."