[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_single_image image="2695" img_link_target="_self"][vc_column_text]
Tek liste ile yapılan seçimde, 2010 yılından bu yana UTİKAD’da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Erkeskin, üçüncü kez UTİKAD Başkanı oldu.
Bir önceki dönem UTİKAD Yönetim Kurulu’nda yer alan Nil Tunaşar, Arif Badur, Kayıhan Özdemir Turan ve Emre Eldeneryeni dönemde de bu görevlerini sürdürürken M. Mehmet Özal, Ekin Tırman, Koral Karşılıklı, Taner İzmirlioğlu, Özlem Dost ve Ahmet Dilikilk kez yönetim kurulu üyeliğine getirildiler.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD), 2014 yılı Genel Kurulu, 25 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin Genel Kurul açılış konuşmasında, lojistiğin Dünya’da ve Türkiye’deki dönüşümünden bahsederek, UTİKAD’ın bu dönüşümde üstlendiği sorumlulukları anlattı. UTİKAD Başkanı Erkeskin, yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde UTİKAD ev sahipliğinde yapılan FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’un çok başarılı geçtiğini ve 100’e yakın ülkeden 1.100’ü aşkın lojistik profesyonelini ağırladıklarını belirterek, UTİKAD’ın artık ulusal ve uluslararası arenada daha daetkili olduğunun altını çizdi.
Erkeskin, lojistik sektöründe Türkiye'nin hak ettiği payı alması için bizzat Başbakan’ın açıkladığı “Taşımacılıktan Lojistiğe” vurgusunun çok önemli olduğuna dikkati çekerek, lojistiğin ülke ticareti için hayati önem taşıdığını söyledi. Türk lojistik kültürünün geliştirilmesi gerektiğini, bunun içinde sektörde kaliteyi yükseltip, inovasyona önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Erkeskin, "Ülke genelinde lojistiğin doğru anlaşılması ve kurgulanmasıartık kaçınılmaz. Mutlaka bir durum tespiti yapmalıyız, bugün lojistikte nerede olduğumuz tespit edip ileriye yönelik matematiksel modelleme yapmalıyız" diye konuştu.
LOJİSTİĞİN YOL HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ
Lojistik kültürü oluşturma sürecinde derneklere çok büyük görevler düştüğünü ve UTİKAD olarak bu bilinçle hareket ettiklerini belirten Erkeskin, güvenli ve sürdürülebilir lojistik sistemlerinin kurulup, geliştirilmesi için yüksek eğitim kurumlarımızla ve özellikleBeykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) ile birçok önemli araştırmaya imza attıklarını söyledi. Erkeskin, “Lojistiğin Yol Haritası”nın oluşturulması noktasında da Beykoz ekibi ile yeni bir araştırma projesini hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Bu araştırma ile lojistiğin bugün itibarıyla nerede olduğu, nelere ihtiyacı olduğu tespit edilecek yani bir anlamda lojistiğin yol haritasını çıkaracağız” dedi. Bu araştırmanın özellikle lojistik denilince akla gelen Lojistik Merkezleri’nin doğru yapılanması noktasında nelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ortaya çıkaracağını ifade eden UTİKAD Başkanı,” Türkiye’deki lojistik merkezler daha önce planlanmış, biz onlarınkonumunu, büyüklüğünü, yapısını veyönetim sistemleriniyenidendeğerlendirmek zorundayız. 19 lojistik merkezimizin 6’sı faaliyete başladı. Bu merkezlerde neler yapılması gerektiği, konumlandığı alandaki imkânların neler olması gerektiği gibi detayları inceleyerek araştırmamızı ilerleyen günlerde Ulaştırma Bakanlığımız ile paylaşmış olacağız” diye konuştu.
Erkeskin, tedarik zinciri içerisindeki lojistik yapılanmanın da önemine değinerek, lojistik sistemindeki fiziki taşıyıcılardan, taşıma işi organizatörlerine, gümrük idaresine kadar tüm paydaşların dijitalleşmeye geçmesi gerektiğini ve ortak tek bir platform üzerindeniletişim ve veri transferi sağlanması gerektiğini söyledi.
UTİKAD Başkanı Erkeskin, Türkiye’nin Avrupa-Orta-Doğu, Afrika ve Batı Asya arasında üretim ve dağıtım için bölgesel bir merkez olma yolunda ilerken sektörün atması gereken adımlar için ise şunları söyledi: “Sektörde yatay ve dikey genişleme ile derinleşme sağlanmalıdır. Yine aynı şekilde çeşitli mal gruplarına yönelik lojistik sistemler geliştirilmelidir. Ülkemizin lojistik kapasitesini doğru kullanmamızda bu noktada büyük önem taşıyor. Türkiye’nin güneyi ve kuzeyindeki limanlarla bölgedeki üretimeve ticaret hareketlerinin oluşturduğu lojistik potansiyeli Türkiye’ye çekebilir, stratejik çözümler sunabiliriz. Çin, Avrupa’ya olan ticarette çok geniş imkânlara sahip. Bugün Çin’den Madrid’e bir tren hareket etti. Bu tren 85 konteyner taşıyor ve 10.000 kilometrelik yolu 21 günde tamalayacak. Bugün için Rusya üzerindengiden bu hattı ülkemize çekebiliriz. Bizim dünyadaki stratejik hareketleri kontrol altına almamız gerekir. Bunun için denizyolu, karayolu, demiryolu, havayolu gibi tüm modların birbirine bağlantılarını oluşturmalıyız. Ortakları arasında olduğumuz BALO A.Ş. bu noktada en güzel örnektir. İntermodal taşımacılığın gelişimi için BALO gibi projelerde üyelerimizin ve sektörümüzün desteği çok önemli.”
Sektörün gelişmesi noktasında eğitimin de önemine değinen Erkeskin, bu yıl UTİKAD olarak eğitim noktasında sektör için önemli bir adımı daha hayata geçirdiklerini söyledi. Artık dernek olarak FIATA diploması vereceklerini açıklayan Erkeskin,”Bu yıl FIATA Kongremiz sırasında çok önemli bir sertifikasyona sahip olduk. Eğitimleri dünya standartlarında kabul edebilecek bir hale getirdik. UTİKAD ile artık FIATA diplomasını alabileceksiniz. Bu diploma da, dünyanın her yerinde geçerli olacak. Bu diplomayı almak isteyenlere 280 saat eğitim vereceğiz. Dünyanın her yerinde geçerli olan bu diplomayı alanlar lojistik sektöründe kariyer gelişimleri için önemli bir avantaj sağlamış olacaklar. Türkiye’de UTİKAD Akademisi kurmayı hedefliyoruz. FIATA da bir akademi çalışması yürütüyor. Bu kapsamda UTİKAD Akademisi’ni kurmak için FIATA ile birlikte çalışacağız” dedi.
POSTA KANUNU'NDAKİ YANLIŞLIĞIN ÜZERİNE GİDECEĞİZ
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, konuşmasının son bölümünde ise sektörü etkileyebilecek çok önemli bir ayrıntının da altını çizdi. 6475 sayılı Posta Kanunu çerçevesinde yayınlanan yönetmeliğe dikkat çeken Erkeskin, “Ticari olsun ya da olmasın 30 kiloya ya da 300 desimetreküp hacme sahip her türlü taşıma posta kolisi veya kargosu sayılacak, Posta Kanunu çerçevesinde değerlendirilecek ve buna uyulmadığı takdirde firmalara kapatılmaya kadar gidebilecek cezalar uygulanacak. Bunun düzeltilmesi için gerekli çalışmaları yapacağız” açıklamasını yaptı.
Açılış konuşmasının ardından geçmiş dönem faaliyetlerinin, mali tabloların görüşülmesi tamamlandı; yönetim ve denetim kurulları ibra edilerek, yeni dönem bütçeleri genel kurul tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Genel Kurul Toplantısı’nda, 20. yılını dolduran UTİKAD üyelerine şiltleri ve 2014 yılı içinde yayınlanan UTİKAD kitaplarına sponsor olan İstanbul Ticaret Odası (İTO), Genel Transport ve Arkas Lojistik’e teşekkür belgeleri takdim edildi.
Lojistik sektörüne önemli katkılar sağlayan merhum Ahmet Kartal anısına her yıl verilen başarı ödülü bu yıl 3 ayrı okulun birincisine verildi. UTİKAD Başkanı Erkeskin tarafından Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümü 2013-2014 öğretim yılı birincisi Tuğba Kar’a, Okan Üniversitesi Lojistik Meslek Yüksekokulu 2013-2014 öğretim yılı birincisi Bahar Oğuz’a ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu 2013-2014 öğretim yılı birincisi İlknur Yıldırım’a ödülleri takdim edildi.
Ayrıca Erkeskin, FIATA 2014 İstanbul Kongresi’nin gerçekleştirilmesinde “başarının mimarları” olarak tanımladığı UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’a ve İcra Ekibine birer plaket takdim etti.
Genel kurul toplantısının son bölümünde ise tek liste ile yapılan seçimde, 2010 yılından bu yana UTİKAD’da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Erkeskin, üçüncü kez UTİKAD Başkanı oldu. Turgut Erkeskin Başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda ise şu isimler yer aldı;
Nil Tunaşar (Transorient Uluslararası Taşımacılık), Emre Eldener (Kıta Ulaştırma Hizmetleri), Arif Badur(Reibel Taşımacılık),Kayıhan Özdemir Turan (Key Uluslararası Taşımacılık),M. Mehmet Özal (Ekol Lojistik), Ekin Tırman (Aktifsped Uluslararası Nakliyat), Koral Karşılıklı (Merden Lojistik), Taner İzmirlioğlu (GNV Lojistik), Özlem Dost (Savino Del Bene Nakliyat), Ahmet Dilik(Airon Taşımacılık ve Lojistik)
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Editör: TE Bilisim