Schmitz Cargobull 04.10.2017 tarihinde Adapazarı, Türkiye’de kurulan yeni üretim fabrikasının resmi açılışını bir kutlamayla gerçekleştirek. Çok amaçlı fabrika olarak adlandırılan tesiste kayar perdeli ve kapalı kasa yarı treylerler monte edilecek. Ayrıca damperli araçlar için de bir montaj hattı planlanıyor. Kendini kanıtlamış Schmitz Cargobull ürün serilerinden bilinen tüm kalite standartları devralınacak ve yeni fabrikada uygulanmaya konulacak. Adapazarı’ndaki üretim kapasitesi esnek şekilde ölçeklendirilebilecek. İlk aşamada kapasite 3.400 üniteye kadar planlandı.
[caption id="attachment_11677" align="alignnone" width="400"]
Schmitz CEO’su Andrdeas Schmitz.[/caption]
Açılış öncesi düzenlenen basın toplantısına, Schmitz CEO’su Andrdeas Schmitz, CSO Boris Billich, Türkiye Genel Müdürü Mile Michevski, Fabrika Müdürü Turan Yıkın, Türkiye Satış Müdürü Nihat Ö. Ayhan’ın katıldığı toplantıda Türkiye’deki gelecek planlarını açıkladılar.
Toplantıda konuşan Schmitz CEO’su Andrdeas Schmitz, “1970’li yıllarda Orta Doğu pazarına girdik. Daha sonra tarih ve siyaset değişti. 80’li yıllarda Avrupa’da satış ağımızı kurduk.
1997 yılında Gotha fabrikasını kurduk. Damperli kamyonlarımızı üretmeye başladık. Aile şirketi olarak kalmaya karar verdik. 90 sonrasında borsaya açıldık. Nereden geldiğimizi unutmadık. Bir nalbattan geldiğimizi unutmadık. Bu yaklaşımla bugünkü günlere geldik.” dedi.
“Güvenilirlik ve inovasyon temel ilkelerimizi oluşturuyor. Kriz ortamında müşterilerimizin yanında yer aldık. Buna Rusya örneğini verebilirim. Rusya’da yaşanan krize rağmen orada kaldık. Güveniliriz hem de çalışanlarımız da güvenilirdir.” diyen Schmitz,
“Yeni inovasyon projeleri geliştiriyoruz. 1950’lerde panel sistemlerimize başladık. Tüm dünyada bilinen panel sistemlerini ihraç ediyoruz. Yeni soğutma birimlerimiz var. Şase konularında inovasyonumuz oldu” diye konuştu.
"2,5 MİLYAR EURO CİRO’YA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"
“Geleceğe adımlarımızı atmak istiyoruz. 2,5 milyar bir Euro’luk bir ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Zaten bu ciroya çok yakın durumdayız. Çok güzel bir büyüme elde ettik. Geçen yıl 50 bin üniteden, 58 bin üniteye çıktık. Ciromuz, 1,7 milyardan 2,3 milyar Euro’ya çıktı. Çalışanımız 4 bin 700’den 5 bin 700’e yükseldi.
Avrupa’da ürün yelpazemize kamyonet gövdesi ekledik. Üretim ağımızdan bahsetmek istiyoruz. Kendimizi bir Avrupa şirketi olarak düşünüyoruz. Alman şirketi ve Alman mühendisliği söz konusu ama Avrupa’daki tüm müşterilerimiz için üretim yapıyoruz” diyen Schmitz, şöyle devam etti:
“İspanya’da 125. Yılımızı ve tesisimizin de 15. Yılını kutladık. Önce montajla başladık. 200 çalışanımız var ve tenteli treylerde pazar lideriyiz. Türkiye’de de liderliği hedefliyoruz. Bu tesiste yeni bir konseptimiz var. Tenteli olanları tek tek tesiste üretiyoruz. Türkiye’deki tesisimizde gördüklerimden çok gurur duydum. Üretim kalitemizden de gurur duyuyorum. Gerekli çok güzel yatırımlar yaptık. Doğru makineleri kullandık.”
“KRİZ ZAMANLARINDA MÜŞTERİLERİMİZİN YANINDA YER ALDIK”
Andreas Schmitz, “Moskova’da da 5 yıl önce tesisimizi açtık. Kriz ortamına rağmen Rusya’da kaldık. Şimdi toparlanma başladı. Türkiye’ye yaptığımız yatırımın da doğru bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
"TÜRKİYE’DE DE TOPLAM SAHİP OLMA MALİYETİ ÖNE ÇIKIYOR"
Schmitz CSO’su Boris Billich ise müşterilerin arayışlarına dikkat çekerek, “Toplam sahip olma öne çıkıyor. Schmitz olarak bunu dikkate alıyoruz. En ucuz treyleri üretmeyi değil, yaşam döngüsünü hedefliyoruz. Müşterimiz, treylerimizi elinde bulundurduğu süre içindeki toplam maliyetini düşünüyoruz. Türkiye’deki bir çok operatör, en ucuzu en iyidir mantığından uzaklaşıyor ve 5 yıl, 10 yıllık perspektifle bakıyorlar. Sadece treyler satmıyoruz. Tam hizmet sözleşmemiz oluyor. Finansman ve telematik çözümlerimiz var. Yedek parça anlamında da çok büyük hizmetimiz var. Sadece treyler satmakla değil, Türk müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için 1 yıl önce yola çıktık.” dedi.
Billich, “Geçen yıl Rusya’da ödül aldık. Farklı işletme ve farklı yol koşullarında bir çalışma ortamı var. Rusya’da en iyi treyler ödülü aldık. Biz bunun stratejimiz için en iyi takdir olduğunu düşünüyoruz. Türk pazarında da aynı şekilde başarılı olacağımıza ikna eden bir konudur bu” diye konuştu.
“Bazı bölgelerde yüzde 50 gibi bir Pazar payına sahipken, Batı Avrupa’da daha düşük bir Pazar payına sahibimiz. Batı Avrupa’daki Pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Türk pazarı bizim için çok büyük önem taşıyor. Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biri ve treyler pazarı da büyük potansiyele sahip. Avrupa’daki ilk 5 treyler pazarından biri. Kendi ürünlerimizden baktığımız zaman, yıllık 12 bin ünite ortalama söz konusu. Çok güçlü bir Pazar olarak görüyoruz. Asya ve Avrupa arasında köprü olmasından da önemli bir lokasyona sahip olduğunu düşünüyoruz.
Bazı açılardan Türkiye ulaşım sektörü geleneksel olarak çalışıyor. Biz yol güvenliğinin, araçların verimliliğin, yasalara uymanın son yıllarda artış gösterdiğini görüyoruz. Bugün, çok modern, çok iyi ekipmanlar olduğunu, doğru zihniyetle yola çıkan şirketler görüyoruz. Biz de bunu desteklemeyi düşünüyoruz. Schmitz Avrupa’daki bir numaralı treyler firması olarak, ürettiğimiz ürünlerde Türkiye’de de 1 numaralı treyler üreticisi olacağız.”
Türkiye Genel Müdürü Mile Mishevski ise yaptığı konuşmada, “Son 18 yıldır Schmitz’de çalışıyorum. İddialı bir planla yola koyulduk. Proje 1 yıl önce başladı. Bir yıl içinde yaptığımız çalışmalar, pazarı çok iyi analiz ettiğimizi gösteriyor.
Önümüzdeki yıl itibarıyla sonuçlarımızı karşılaştırabilir duruma geleceğiz. Gelecek planlarımız için, çok ciddi bir şekilde buradayız ve önemli hedeflerimiz var. 7 ay önce üretime başladık. Adapazarı’dan ürünlerimizi Türk pazarına dağıtıyoruz. Öncelikle perdelilerle başladık. 1,5 ay önce de frigorifik üretmeye başladık. 5 bin 500 üretim alanı ve toplam 25 bin, yedek parça 3 bin 300 metrekare.
Tüm Türkiye’yi kapsayan bir satış ağı kurmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl için büyüyüp, tüm bölgeye hizmet vermeyi planlıyoruz. 39 çalışanımız var. 16 kişi fabrikada çalışıyor.
Belli bir noktadan başladık. Pazar payımızı geliştirme ve büyütmeye yönelik iddialı planlarımız var. Pazar payımızı perdeli treylerde Pazar payımızı yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Frigorifikte ise yüzde 50 Pazar payı almayı düşünüyoruz. Açık kasa ve damperlerde tam bir üretim gerçekleştireceğiz."
Avrupa ülkelerinde de gurur duyduğumuz ürünleri, Türkiye’de de üretmeyi düşünüyoruz. Finansman hizmetimizi de burada gerçekleştireceğiz. Yedek parça ve servis hizmetimizi de burada vereceğiz. Telematik hizmetimiz de gerçekleşecek. İkinci el pazarı da bünyemizde yer alacak. Kendi kapasitemize ve yeteneklerimize inanıyoruz.”
Editör: TE Bilisim