Türkiye'de, 250 şarj noktasıyla en geniş yayılıma sahip olan şarj operatörü şirketlerinden Sharz.net, elektrikli araç dünyasına dair öngörülerini paylaştı. Elektrikli otomobile geçiş  sürecinde Türkiye' nin son 10 yılda gelişim gösterdiği belirtilirken, mevcutta 6 bin elektrikli aracın trafiğe kayıtlı olduğu ifade edildi. Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, elektrikli araç sayısının kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde artacağını vurgulayarak "Elektrikli araç sayımızın ülke genelinde 2023 yılı sonuna kadar 3 katına ulaşma potansiyeli olduğunu öngörüyoruz. Diğer yandan 2023 yılı itibariyle bütün otomobil üreticileri, dizel motorlu seri üretim bantlarını kısıtlayarak elektrikli otomobil seri üretim bantlarını genişletecek. Dönüm noktası olan bu yıl itibariyle her sene, bir önceki seneye göre 2-3 kat daha fazla elektrikli otomobil satılacak. Tuşlu telefonlar ve tüplü televizyonlar gibi, içten yanmalı motorlar da kısa süre içerisinde hayatımızdan çıkacak." dedi.

Türkiye'deki birçok şarj operatörüne altyapı sağlayan ve 250 şarj noktasıyla ülkenin en yaygın şarj ağlarından birisine sahip olan Sharz.net, elektrikli araçlar dünyasıyla ilgili öngörülerde bulundu. Grey market vasıtasıyla satılan otomobiller dahil olmak üzere, 2021 yılının ilk 6 ayında 894 adet elektrikli otomobil satılırken, mevcutta ülkemizde trafiğe kayıtlı yaklaşık 6000 elektrikli aracın yollarda olduğu vurgulandı. 

Elektrikli araç popülasyonunun güçlü bir ivmeyle artacağını dile getiren Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül "Avrupa ile kıyaslandığında elektrikli araç adetlerimizin halen çok küçük ve şimdilik bir var oluş etkisi yaratmıyor. Ancak 2023 yılı itibariyle bütün otomobil üreticileri, dizel motorlu araç seri üretim bantlarını kısıtlayarak elektrikli otomobil seri üretim bantlarını genişletecek. Dönüm noktası olan bu yıl itibariyle her sene, bir önceki seneye göre 2-3 kat daha fazla elektrikli otomobil satılacak. Tuşlu telefonlar ve tüplü televizyonlar gibi, içten yanmalı motorlar kısa süre içerisinde hayatımızdan çıkacak. Elektrikli gelecek sandığımızdan daha yakın." açıklamasını yaptı.

I-PACE ve Taycan gibi premium modeller elektrikliye ilgiyi artırdı.

Stellantis ve CATL LFP Batarya Tesisi Ortak Girişimine 4,1 Milyar Euro Yatırım Kararı Aldı Stellantis ve CATL LFP Batarya Tesisi Ortak Girişimine 4,1 Milyar Euro Yatırım Kararı Aldı

Tüketicilerin kullanım alışkanlıkları sebebiyle, 10 yıl önce elektrikli araçlara olan ilgisinin çok düşük olduğunu söyleyen Şengönül, Renault Fluence Z.E., Renault Zoe, BMW i3 ve Tesla gibi modellerle elektrikli otomobil serüveninin başladığına değinirken "Premium segmentteki markaların Türkiye satışlarıyla elektrikli otomobillere olan ilgi son 2 yılda ciddi bir boyut kazanmaya başladı. Jaguar I-PACE, Porsche Taycan, Mercedes EQC, BMW iX3 gibi modellerin yüksek performansı, benzinli ve dizel araç sahiplerini etkilemeyi başardı. Benzinli ve dizel araç sahipleri farklı marka ve model elektrikli araçların da satışa sunulmasını merakla bekliyor. Bugün Türkiye' de toplamda ortalama 1500 şarj istasyonu var ve şehirlerarası yollarda hızlı şarj ünitesi kurulumları hızla devam etmektedir. Şarj istasyonu sayısı önümüzdeki yıllarda elektrikli araç sayısı ile doğru orantılı olarak artacaktır ve filoların kullanımı ile elektrikli hafif ticari araçların da piyasaya dahil olmasıyla elektriklileşme hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olacak." dedi.

Editör: TE Bilisim